„Санкциите са неизбежни, понеже Русия не полага никакви или полага твърде малко усилия за преодоляване на кризата. Ние работим неуморно над дипломатическото решение на тази криза, в хода на която, както и преди, се нарушава териториалната цялост на Украйна”, заяви Меркел в реч пред конгреса на европейските семейни фирми в Берлин.

Германският канцлер обаче призна, че санкциите се отразяват негативно на европейската икономика, включително и на икономката на Германия.

В понеделник руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че годишните загуби за Русия от западните санкции възлизат на около 40 милиарда долара.

Неотдавна руският президент Владимир Путин изказа предположение, че спадът на световните цени на петрола се дължи частично и на политическа манипулация

Антон Силуанов каза, че политическите санкции имат негативно въздействие не само в областите, за които се отнасят, но също така върху цялата икономика

Целта на западните санкции е смяна на системата в Русия, заяви преди дни руският министър на външните работи Сергей Лавров. 

ЕС поиска и Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия. Като кандидатка за членство в ЕС, Сърбия трябва да приближи външнополитическата си позиция с европейската, каза миналата седмица в Белград еврокомисарят по разширението и политиката за добросъседство Йоханес Хан.

Сърбия засега няма да въвежда санкции срещу Русия, заявиха сръбският президент Томислав Николич и премиерът Александър Вучич.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?