Изявлението й дойде след като се появиха информации за навлизането на значителен брой руски войници в Украйна и за настъпление на проруските сепаратисти.

"Получихме информация за увеличено присъствие на руски войници, за размирици и ново настъпление на сепаратистите в зони, които досега бяха много спокойни", каза тя на пресконференция след разговори с политически лидери от Балканите.

Тя изтъкна, че още през март е било заявено, че ако има нова ескалация, ще бъдат обсъдени още санкции. "Така че въпросът ще бъде на дневен ред на срещата на върха и ще се наложи да си зададем въпроса как да реагираме", допълни Меркел.

Канцлерът бе в събота в Украйна на среща с Петро Порошенко. Тогава призова двете страни към примирие.

Британският премиер Дейвид Камерън също предупреди Русия "за по-нататъшни последици", ако не промени подхода в Русия. Президентът Путин заяви, че Русия е готова да намери мирно решение на конфликта, но на това не може да се вярва, при положение, че в същото време Русия подпомага проруските сепаратисти в Украйна с оръжие и войски, подчерта Камерън.

Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предупреди руския президент Владимир Путин, че навлизането на руски войски в Украйна е недопустима ескалация.

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че руски сили са навлезли в Украйна и свика спешно заседание на Съвета за сигурност и отбрана. Русия отрече.

Руското министерство на отбраната твърдо отрече твърденията, че руски военни отряди действат в Украйна. "Забелязахме появата на тази информационна "измама" и сме задължени да разочароваме авторите й оттатък океана и малцината им апологети в Русия", заяви генерал-майор Игор Конашенков. "Информацията в този материал няма връзка с реалността", допълни той.

Руският посланик в ОССЕ Андрей Келин също увери, че няма никакво руско военно участие в Украйна и Русия не доставя там никаква военна техника. Той отрече твърденията за навлизане в Украйна на колони с военна бронирана техника от Русия.

От Донецката народна република (ДНР) също опровергаха изявлението на  Порошенко, че "е имало вкарване на руски войски в Украйна".

От НАТО обаче обявиха, че по тяхна информация над 1000 военни действат в Украйна.

ООН обаче не потвърди наличие на руски войски в Украйна, съобщи представителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

"Не сме в положение, за да потвърдим със сигурност кой на коя страна на границата се намира", каза той. По неговите думи, ако съобщенията се потвърдят, това ще бъде "много опасна ескалация на ситуацията".

Дюжарик каза още, че генералният секретар на ООН е разтревожен от съобщенията, че военните действия в Украйна се разпространяват към крайбрежието на Азовско море и границата с Русия.

САЩ разглеждат възможността за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия, поради изострянето на ситуацията в Украйна, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

„Разполагаме с допълнителни възможности и санкции, които можем да приведем в действие. Следващата седмица ще има възможност да бъде обсъден този въпрос”, заяви говорителят на американския държавен департамент Джен Псаки.