Говорителят на Съвета по сигурността на Украйна Андрий Лисенко съобщи на пресконференция в Киев, че информацията идва от експертите, които анализират записите от самолета, съобщи БНР. По думите на Лисенко, причина за разрушаването и падането на полет МН-17 е "пълна взривна декомпресия в резултат на многобройни шрапнелни поражения от ракетна експлозия".

Вижте снимки>>>


На 23 юли британското правителство съобщи, че записващите устройства на малайзиския самолет са били доставени в централата на Британското бюро за разследване на самолетни катастрофи във Фарнбъро, Хемпшир по молба на холандските власти. На борда на самолета имаше 298 души, от които 193-ма холандски граждани. Няма оцелели.

Още тогава бе съобщено, че британските експерти няма да огласяват сведенията от черните кутии, а ще ги предадат на холандските власти, които ще решат какво да съобщят.

Пред АФП от холандския Съвет за безопасност, който ръководи разследването, не пожелаха да коментират информацията.

"Не мога да коментирам кой е източникът на информацията на г-н Лисенко. Не потвърждаваме и не искаме да даваме каквато и да било информация от анализа на черните кутии, докато той не бъде завършен. Това е в интерес на разследването", каза говорителката на съвета Сара Ферноой, цитирана от британските медии.

Според в. "Индипендънт" се очаква на 1 август Холандският съвет за сигурност да оповести първоначалните си заключения за причините за катастрофата.