Русия освободи днес украинския пилот Надя Савченко, излежаваща присъда от 22 години в руски затвор, като част от размяна с двама руснаци, осъдени в Украйна на по 14 години за участие във войната в източната част на страната, предадоха АП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Савченко беше отведена в Киев със самолета на президента Петро Порошенко. Тя бе посрещната от тълпи привърженици.

Вижте снимки >>>

Двамата руснаци - Евгений Ерофеев и Александър Александров - също са се приземили на московското летище "Внуково". Те бяха посрещнати от съпругите си Екатерина и Юлия, съобщи ТАСС.

В изявление по руския тв канал Ер Те президентът Владимир Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката.

Путин бе показан по телевизията
с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата, предаде АП.

"Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа по-рано украинският президент Петро Порошенко в Туитър, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави в Туитър премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Франс прес.

Савченко бе пленена през юни 2014 г. от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Русия, където тя бе осъдена на 22 години затвор. Тя бе обвинена и осъдена за това, че е подала координати на украинската артилерия, за да атакува КПП на сепаратистите. При обстрела загинаха двама руски журналисти и неколцина цивилни.

Савченко се превърна в родината си в символ на съпротивата срещу Русия и бе избрана задочно за депутат.

Обвинение и помилване за двамата руснаци

На свой ред украинските власти помилваха руските граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната. Двамата не се признаха за виновни и бяха осъдени на по 14 години затвор. Присъдите им влязоха в сила на 23 май т.г.

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ за помилването на двамата руски граждани.

В публикувания документ се посочва, че решението е взето "след разглеждането на съответната молба за помилване на лица, осъдени от съдилища в Украйна" и по предложение на Комисията по въпросите за помилванията.

Указът е с дата 24 май 2016 г. и е влязъл в сила в момента на подписването му.

На 18 април киевски магистрати признаха капитан Ерофеев и сержант Александров за виновни. Двамата воювали на страната на проруските сепаратисти срещу украинската армия в източните региони.

Според обвинението, двамата са действащи военни от ГРУ - военното разузнаване на Русия. Москва, която отрича да е разполагала войски в зоната на конфликта в Източна Украйна, твърди, че Ерофеев и Александров са напуснали армията през 2014 г., месеци преди да бъдат задържани в Луганска област.

В края на март украинският президент Петро Порошенко съобщи, че е готов да размени Ерофеев и Александров за Савченко.

През април украинският лидер заяви, че по време на телефонен разговор с руския президент е договорен "алгоритъм за освобождаване".

Порошенко: Ще върнем Крим и Донбас

Украинският президент Петро Порошенко обеща днес да си върне анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров и източните региони на Украйна, намиращи се под контрола на проруски сепаратисти, по същия начин по който уреди освобождаването на пилота Надя Савченко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Както успяхме да приберем Надя у дома, така ще си върнем Донбас и Крим", каза Порошенко на церемония, на която връчи на младата жена медала "Герой на Украйна".

Разговор за внезапната промяна - на 23 май

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази радост и облекчение от освобождаването на украинския военен пилот Надя Савченко,

"Това е добра новина, за която дълго работихме и която трябваше дълго да чакаме", заяви Щайнмайер, който е и председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той участва и в преговорите на Нормандската четворка, занимаваща се с изпълнението на Минското мирно споразумение.

"Дълго време чакахме освобождаването на Надя Савченко. Това е добър сигнал и добра новина за семейството й, приятелите й и цяла Украйна", написа председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в Туитър.

Елисейският дворец също приветства освобождаването на Савченко: "Президентът на Франция приветства размяната на затворници, която стана днес, съгласно ангажиментите, поети в телефонен разговор на 23 май".

Влиятелното руско издание "Комерсант" съобщи, цитиран от БНР, че всъщност среднощният разговор (на същата дата) между лидерите от Нормандската четворка е довел до споразумение между Владимир Путин, френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел да бъде извършена размяната на украинския пилот с двамата руски граждани.