Двамата обсъждат гражданската война в Сирия и може би кризата в Украйна, наред с други въпроси, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Срещата между Кери и Лавров е нов опит на САЩ да спечели Русия като партньор в Сирия на фона на бързо променящата се обстановка на терен след включването на турски сухопътни сили в конфликта, отбелязва АП.

На въпрос на репортер коя е най-голямата пречка за спиране на огъня на територията на цяла Сирия, Лавров отговори:

"Не искам да развалям атмосферата на преговорите".

ООН настоява за 48-часово прекратяване на военните действия в Алепо, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ за хората в града.

Русия се е съгласила на 48-часовото примирие, но се очакват гаранции за сигурността и от други страни в конфликта. Това съобщи снощи в Женева Ян Егеланд, която отговаря за седмичните хуманитарни доставки в Сирия, предаде Ройтерс.

Не е ясно дали срещата ще доведе до приемане на документ по сирийския въпрос, но консултациите между Кери и Лавров бяха предшествани от активна работа на дипломати и военни от двете страни.

Дипломатическите ръководители на САЩ и Русия продължиха преговорите в Женева след кратка почивка, предаде привечер ТАСС.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, който се присъедини към преговорите в ранния следобед, каза след почивката пред АП: "Все още работим".

Разговорите в Женева отново бяха преустановени за кратко, предаде ТАСС късно снощи.

Двамата дипломати, специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура и техните екипи разговарят вече 10 часа в хотел "Президент Уилсън".

Те обсъждат Сирия и установяване там на сътрудничество в борбата с тероризма. Преговорите бяха прекратени за кратко след първите четири часа, а после подновени.

След края на консултациите Кери и Лавров ще дадат съвместна пресконференция.