В понеделник Върховната рада на Украйна прие на първо четене президентския законопроект за внасяне на промени в конституцията. Това предизвика безредици пред сградата на украинския парламент. Ранени бяха над 100 души, като един служител на реда загина.

Вижте снимки >>>

„Освен като удар по гърба няма как по друг начин да наречем събитията, които се разгърнаха след гласуването на промените в конституцията пред Върховната рада. Това е антиукраинска акция, за която всичките ѝ организатори, без изключение, всички представители на политическите сили трябва да понесат сурова отговорност“, каза по време на извънредно телевизионно обръщение президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от "Фокус".

Междувременно около 150 поддръжници на националистическата партия „Свобода“ са обградили полицейското управление в Киев, в което са докарани задържаните участници в безредиците пред парламента по-рано днес,  предаде РИА Новости.

Демонстрантите искат справедливо разследване и твърдят, че сблъсъците са провокирани от властите. Те се държат мирно, но са решени да останат пред участъка, докато техните приятели не бъдат пуснати.

Промените в конституцията и протестите предизвикаха реакции и вътре в Украйна, и в чужбина.

„МВР издирва и задържа провокаторите. Те ще бъдат съдени за терористичен акт“, написа на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ депутатът Антон Герашенко.

„Ако се стигне до кървави сблъсъци сега, докато има все още политически методи за действие, е не просто идиотизъм, а и игра по свирката не само на вътрешните врагове, но и на външните такива“, написа лидерът на „Десен сектор“ Ярош на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Той отбеляза, че е против всякакви договореност с Москва и не може да се разчита на „гнилата политика на ЕС“.

„Жалко, че много патриоти не разбират, че това е таен ход на руското разузнаване“, смята Ярош.

„Приветствам гласуването във Върховната рада на Украйна, поддържащи конституционните реформи. Процесът на реформи трябва да продължи“, написа генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд на страницата си в социалната мрежа „Туитър“.

„Дори и ако този инцидент не е бил насочен именно към журналистите, съм обезпокоена и призовавам властите да започнат разследване на случилото се“, съобщи днес пред журналисти представителя на ОССЕ по въпросите свързани със свободата на словото Дуня Миятович.

„Днешното гласуване във Върховната рада на поправки в конституцията, свързани с децентрализацията на държавата, са важна крачка по пътя за предаването на правомощия от централно ниво към регионите и общините. Поправките ще спомогнат и да реализацията на договореностите от Минск“, каза върховният представител на ЕС по въпросите свързани с външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

По повод сблъсъците тя изтъкна, че насилието не може да постави под заплаха процеса на децентрализация.

"Днешните събития са тревожни. Изразяваме своите съболезнования към семейството на загиналия сътрудник на Националната гвардия", каза още Могерини и допълни.

"Ние с тревога наблюдавахме тези прояви на насилие. Разбира се, осъждаме проявите на насилие и ги смятаме за напълно неприемливи. Но това е вътрешна работа на Украйна, в която не трябва да се месим“, заяви прес-секретарят на руското президентство Дмитрий Песков пред журналисти тази вечер.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е склонна да организира нова среща на високо равнище с лидерите на Франция, Русия и Украйна, но трябва да има някаква надежда за постигане на напредък, за да има смисъл от нея, предаде Асошиейтед прес.