При третия опит законопроектът набра 235 гласа, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

По време на заседанието около сградата на Върховната рада в Киев се бяха събрали активисти на "Десен сектор", партията "Воля" и "Автомайдан", които настояваха за приемането на закона.

Демонстрантите запалиха около сто автомобилни гуми около парламента, хвърляха бомбички, а движението по околните улици бе частично спряно.

Според ИТАР-ТАСС те са прекратили натиска върху депутатите, едва когато законопроектът е бил одобрен.

Законът предвижда проверка на лица на държавни и областни постове като президент, председател на парламент, премиер, вицепремиер, шеф на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), управител на националната банка, депутат, както и военни, съдии и членове на ЦИК.

На лустрация подлежат и кандидатите за тези постове.

Ще се проверява верността на декларациите за имотно състояние и доходи, както и за финансови задължения и факти за евентуално участие в корупционни практики.

Според закона през лустрацията няма да преминат успешно ръководните дейци от периода от 25 февруари 2012 до 22 февруари 2014 г. (тоест периода на управление на Виктор Янукович) - президент, премиер, вицепремиер, министри, шефове на ССУ, прокурори в Киев и областните центрове.

За предварително възпрени от лустрационния закон са служителите от правоохранителни органи, нанесли "вреди върху живота, здравето и имуществото" на участниците от протестното движение на Майдана, както и ръководни дейци от КПСС и комсомола до 1991 г., политофицари от Съветската армия и войските на съветското МВР, както и агентите на бившите спецслужби и лицата, преследвали участници в националноосвободителното движение през Втората световна война и след нея.

По-рано днес Европейският парламент и Върховната рада в Киев едновременно ратифицираха Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.