"Имаме нови доказателства, че руснаците възнамеряват да доставят по-тежки и по-мощни установки за едновременно изстрелване на много ракети на сепаратистките сили в Украйна, и имаме доказателства, че Русия обстрелва с артилерия украински военни позиции", заяви заместник-говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от Ройтерс и БТА.
Тя уточни, че тази информация се основава на разузнавателни доклади.

Американските сведения показват, че след като малайзийският самолет беше свален на 17 юли, оръжия продължават да се прехвърлят през границата в Украйна, каза говорителката, цитирана от Франс прес.

Двама висши представители на Пентагона, пожелали анонимност, твърдят, че руснаците са засилили военното си присъствие на границата с Украйна от 12 000 войници миналата седмица на 15 000 сега. Доставките на оръжие за бунтовниците продължават и след авиокатастрофата, посочват източниците. Военно оборудване се доставя в голяма база близо до Ростов, откъдето след това то се превозва до бунтовниците от другата страна на границата, допълват те.

Малко преди да обяви оставката си, украинският премиер Арсений Яценюк косвено обвини Русия, че е свалила с ракета "въздух-въздух", изстреляна от неин изтребител, един от двата украински изтребителя "Сухой", свалени в сряда в района.