Споразумението е постигнато след среднощни преговори между президента на Украйна Виктор Янукович и лидерите на опозицията Арсений Яценюк (партия "Баткившчина"), Виталий Кличко (партия УДАР) и Олег Тягнибок (партия "Свобода").

Яценюк оповести, че "е обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизиране на ситуацията". Опозиционерът посочи също, че властите са били планирали "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм", но той вече е отменен.

Вижте снимки от ситуацията в Киев>> 

Пресслужбата на Янукович също съобщава, че преговарящите страни са обявили примирие и начало на преговорен процес за прекратяване на кръвопролитията и "стабилизиране на ситуацията в държавата заради гражданския мир".

"Готови сме да обсъдим конституционна реформа", заяви за Си Ен Ен външният министър на Украйна Леонид Кожара. Той обаче отбеляза, че "за съжаление опозицията не иска да сподели своята част от отговорността" в управлението на Украйна.

Министърът каза, че през последните седмици полицията е седяла мирно и не е отвръщала на нападателните действия на радикалните групировки, "които сега са толкова много в Киев".

Към 1:30 ч. местно време (1:30 ч. българско) около 100 души с бухалки се опитали да влязат в сградата на районната администрация на Деснянския район в Киев и хвърляли бутилки със запалителна смес.

За последните дни 28 души са загинали в Киев, а стотици са ранени, като сред тях има и четири деца под 18-годишна възраст. Днес в Украйна е обявен национален траур.

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще се съберат днес следобед в Брюксел на извънредна среща, посветена на кризата в Украйна.
ЕС втвърди тона към Украйна и заплаши да наложи санкции на виновниците за насилието, но такива не се очакват.

САЩ обаче наложиха санкции срещу 20 високопоставени лица от украинското правителство, като им забраниха достъп до американска територия. 

В същото време стана ясно, че Русия не спира втория транш от помощта за Украйна, но първо трябва да се нормализира положението в страната, заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Украински правителствен източник съобщи вчера, че вторият транш от 2 милиарда долара руски кредит от обещаните 15 милиарда долара помощ за Украйна се отлага до петък по технически причини.