"Моля да бъдат снети от мен пълномощията на председател на Върховния съвет на Донецката народна република във връзка с преминаване на друго работно място", се казва в писмо на Пушилин, който той е изпратил до парламента на ДНР.

"Денис понастоящем се намира в Москва. В писмото му, което е адресирано до мен, се подчертава, че той напуска поста по собствено желание поради преминаване на друга работа", заяви зам.-председателят на парламента на ДНР Владимир Макович.

Председателят на Върховния съвет на ДНР е поискал от "законодателния орган" на самозваната република да гласува неговата оставка и тя е била одобрена от депутатите.

Пушилин заемаше поста от 11 май тази година.

Макович заяви, че е изпълняващ длъжността председател на Върховния съвет на ДНР. Той изрази очакване до следващото заседание на висшия орган на властта в самопровъзгласилата се република да бъдат издигнати кандидатури за поста.

Оттеглянето на Пушилин съвпадна с навлизането на украинската армия в Луганск и предстоящото международно разследване на падналия малайзийски самолет в Донецка област.
По думите на председателя на парламента на Новорусия (Донецката и Луганската народни републики) Олег Царев, обаче, "Пушилин ще продължи да работи за общото дело и благото на ДНР".

В петък министърът на отбраната на Украйна Валерий Халетей е уведомил президента Петро Порошенко, че украинските сили са поели контрола над югоизточната част на град Луганск в източната част на страната, се казва в изявление на уебсайта на президента, цитирано от Ройтерс. Там се добавя, че силите също така са обкръжили летището.