Изпълнението на указа на Росен Плевнелиев се възлага на министъра на отбраната Николай Ненчев, след като Радев подаде рапорт за напускане на 2 август, предаде БНР.

Така официално и окончателно отпадат формалните пречки о.з. генерал-майор Радев да се включи в предизборната надпревара.

В последните дни той беше номиниран от Националните съвети на БСП и АБВ за общ ляв кандидат за държавен глава.

Междувременно лидерът на АБВ Георги Първанов днес отново заяви пред БНТ, че разчита на подкрепа и от други партии за Радев.

Запитан дали сътрудничеството между АБВ и БСП ще бъде в по-дългосрочна перспектива, той отговори:

"Искам да разсея спекулациите в това отношение - хоризонтът на това взаимодействие са президентските избори. Не бива някой да се притеснява, че ще бъде изместен в едни бъдещи парламентарни избори от водаческо място, от листите. Твърде вероятно, даже бих казал сигурно, че на парламентарните избори, когато и да са те, ние ще бъдем в два - надявам се еднопосочни потоци, не противодействащи се, противоборстващи се, както беше в предишните 3-4 избора".

По думите му сега голямата цел е спечелването на президентските избори, а ако това се случи, би могло да отвори вратата и за една много по-голяма промяна в българската политика. Той допусна да се срещнат с БСП не в единна предизборна коалиция за парламентарни избори, "но може би - и дано - в едно управление след подобни избори".

Първанов определи номинацията на ген. Радев като "печеливша".

"Генерал Радев е не просто компромисна фигура, той е безкомпромисна фигура, със своето поведение, своят професионализъм, държавническо мислене и действие", добави той.

Междувременно обаче Юрий Асланов от БСП коментира пред БНР, че ръководството на партията ще трябва да се бори по време на кампанията със слуховете чия кандидатура е ген. Радев. Макар лидерът Корнелия Нинова да твърди, че е нейна лична номинация, се твърди, че зад нея всъщност стои Първанов.

"Това отваря втори фронт – вътрешен, което е неприятно за всяка една кампания. Сега сме в условия на много неизвестности преди горещата фаза на кампанията", каза още Асланов.

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ?