Това се казва в заключителната декларация от форума в Рига, цитирана от ТАСС и БТА.

Програмата "Източното партньорство" включва Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Южният газов коридор е един от приоритетните проекти за ЕС, който предвижда транспортирането на газ от Каспийския регион през Грузия и Турция в европейските страни, заобикаляйки Русия.

Текстът в газовия параграф от декларацията не е претърпял промяна в сравнение с предварително подготвения проектодокумент за срещата, отбелязва агенцията.

В документа е подчертано, че участниците в срещата "приветстват напредъка в изграждането на енергийни инфраструктурни проекти, включително Южния газов коридор", особена роля за чието създаване има Азербайджан.

Участниците в срещата на върха приветстват и продължаващата работа по разширяването на Южно-кавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод.

Участниците във Форума приветстват откритите възможности за реверсивни доставки на газ за Украйна от Полша, Унгария и Словакия, е посочено в документа. Те подкрепят и създаването на съединителни газови и електрически транспортни инфраструктури (тръбопроводи с местно значение и електропроводи - бел. р.) както във вътрешността на ЕС, така и между ЕС и страните от Източно партньорство, гласи декларацията.

Унгария, България, Словакия и Румъния подписаха същевременно политическа декларация за  свързване на техните газопроводни мрежи и оптимизирането им за реверсни доставки.