Филмът "Даяна, нашата майка: нейният живот и наследство" излиза по случай 20-ата годишнина от смъртта на Даяна, която загина при автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

"Никой никога не е разказвал тази история от гледната точка на двамата човека, които са я познавали по-добре от всеки друг и са я обичали най-много - нейните синове", заяви изпълнителният продуцент на филма Ник Кент, цитиран от БТА.

Последният телефонен разговор между двамата принцове и тяхната майка е бил съвсем кратък. Момчетата искали по-бързо да се върнат към игрите си, а не да губят време да си приказват по телефона със своята майка, която била на почивка във Франция. Това и досега тормози Уилям и Хари, тъй като Даяна щяла да умре същата вечер.

"Хари и аз ужасно бързахме да кажем довиждане, нали знаете - "ще се видим скоро". Очевидно ако знаех какво щеше да се случи, нямаше да бъда толкова безразличен", казва Уилям във филма.

"Но този телефонен разговор се е запечатал в ума ми толкова силно", заявява той. Хари казва, че последният разговор е нещо, за което ще съжалява, докато е жив.

"Когато погледна назад, е невероятно тежко. Ще трябва да се боря с това до края на живота си", заявява той.

Да не знам, че това е бил последният път, когато разговарям с моята майка. Колко различно би протекъл този разговор, ако имах дори най-малка представа, че животът й ще бъде отнет онази вечер, казва Хари.

Филмът обръща внимание на аспекти от живота на Даяна като благотворителната й дейност, но избягва по-противоречиви теми като извънбрачните връзки.

В него двамата принцове си спомнят за чувството за хумор на своята майка, а също за това как са приели новината за смъртта на Даяна и последиците от нея, както и за болката от развода на техните родители.