По думите му сътрудничеството с Уикипедия е в рамките на проекта за модернизация на архивите, като целта е да се достигне до по-широк кръг потребители. ДА "Архиви" е първата официална институция в страната, която предприема дългосрочно партньорство с Уикипедия. Ние сме петият архив в света, който започва да си партнира със свободната енциклопедия след САЩ, Великобритания, Холандия и Норвегия, каза Иванов, цитиран от БТА.

Според него целта на съвместната инициатива е българските статии в Уикипедия да не бъдат само "мъничета", което означава количеството им да се увеличи и като съдържание те да станат по-качествени и по-информативни.

Освен с политическата история, събития и личности, се надяваме да обогатим страниците в Уикипедия и по различни други теми като култура и спорт, отбеляза още Иванов. ДА "Архиви" разполага с фондовете на футболните клубове ЦСКА и "Левски", както и тези на Народния театър "Иван Вазов" и Операта, които биха представлявали интерес за повече хора, добави той.

Към статиите в Уикипедия ще има линк към обновения сайт на ДА "Архиви". Агенцията ще даде достъп на енциклопедията до 100 линейни километра документи. За първите шест месеца ще бъдат качени над 300 000 дигитални изображения на документи, освободени от авторски права. Сред тях ще има и такива, които досега са били засекретени.

В края на март и началото на април започва дигитализирането на протоколите на Политбюро. До края на годината предстои публикуването на полицейските досиета на известни политици до 9 септември 1944. Ще бъдат качени и списъци с имената и гробовете на загиналите в Балканската война.