Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). Мярката е резултат от усилията на министерството да изпълни поетите ангажименти за намаляване на тежестта на ученическите раници и съответно за по-голяма ефективност на образователния процес и за повишаване на качеството на обучението.

Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен чрез създаването на електронен портал с учебно съдържание, в който ще бъдат публикувани тези учебници.

Същевременно учебниците от първи до седми клас, включително, които са печатни издания с обем над 18 печатни коли, ще се отпечатват вече като две отделни книжни тела.

Това предвижда промяна в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която също е насочена към олекотяване на тежестта на ученическите раници.

За финансиране на електронните варианти допълнителните средства ще са 3 процента върху съответните нормативи за учебниците за първи клас, които се използват за една учебна година, и 8 процента върху нормативите за учебниците за втори - седми клас, чиято годност е за три учебни години.

Миналата година петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о училище подаде жалба, че раницата й е твърде тежка -  8 кг, което е 1/5 от теглото й. Още тогава  МОН обеща да предприеме мерки.