Това каза пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

С промяната администрацията ще си набавят необходимите документи сама от регистрите, без да се налага гражданите да ги предоставят на хартия.

12-те удостоверения са за данни от БУЛСТАТ, за граждански брак, служебно и имотно състояние, с услуги на НОИ и други.

За целта до 31 декември т. г. трябва да бъдат извършени промени на 49 закона и 70 подзаконови нормативни актове.

До средата на октомври МС ще внесе в парламента предложенията за законови промени за административната реформа, уточни Дончев.

"Осем от издаваните до момента на хартиен носител удостоверения могат да отпаднат веднага след като бъдат извършени нормативните промени, а за отпадането на други четири документа е необходимо първо процесите зад тях да бъдат дигитализирани", каза председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков.

По отношение на удостоверенията за граждански брак той поясни, че в регистрите за граждански брак в дигитален вид съществуват актовете, издадени след 2000 г. или за лицата, родени след 1984 г. Данните за лицата, родени преди това, трябва да бъдат дигитализирани по общини.

Предстои и процес на дигитализация на базите данни отпреди 2000 г. за сделки, нотариални актове и други нотариални документи, налични единствено на хартиен носител в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната, допълни Желязков.

Министърът на правосъдието следва да извърши точен анализ и разчети във връзка с дигитализацията на тези масиви. А
за преобразуването в цифров вид на една страница с формат А4 на страница А4 цената е около 3-4 стотинки, уточни Желязков.

Той
допълни, че 12-те хартиени удостоверителни режими на хартиен носител имат въздействие върху над 1 милион предоставяни услуги годишно и са свързани с множество други административни услуги.

“Това е само началото и предстои следващ етап с нови нормативни изменения”, посочи още Желязков. По думите му, дотогава дигиталните и хартиените процеси в администрацията ще съществуват паралелно.

"На оптимизация към този момент подлежат една четвърт от 605 административни услуги. Тя включва намаляване на времето и на таксите за услугите", каза вицепремиерът.

Дончев изрази учудване, че при работно време от осем часа за дадено ведомство приемното време за граждани е по-кратко.

Ще отпадне и т.нар. двутактовост на услугите -  гражданите да подават заявление за документ на една дата, а да го получават на друга дата при положение, че той се вади за пет минути. Това е безобразие, коментира Дончев и допълни, че трябва да се гледа на административните процеси през очите на гражданите.

"На инспекторатите на всички министерства и ведомства ще бъде възложено да проверят всички предоставяни от съответната администрация услуги и дали те отговарят на базисните критерии, каквито са обслужване на едно гише, непрекъсваемост на процеса по предоставяне на услугата, подходяща среда за гражданите в институциите, наличие на указателни табели и други", обяви Томислав Дончев. 

Пълният доклад на МС за 12-те удостоверения на ДАЕУ вижте тук >>>