По статистика на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лева, се посочва в позиция от синдиката.

В нея се посочва, че привлечените млади хора в училище трябва да имат перспективи за тяхното кариерно израстване.

Според синдиката необходима е финансова подкрепа и стимули за учителите, работещи с деца със специални образователни потребности /СОП/, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца.

Необходима е "специална финансова подкрепа за учителите с допълнителни финансови стимули и за намаляване на учениците от ромски произход в група и клас, за да има успешна интеграция. Необходим е и специален финансов стандарт, по-висок в пъти за работа с надарени и талантливи деца", заявяват от синдиката.

"Компенсаторните механизми към професията на учителя засега изцяло липсват и гарантирано отблъскват младите от учителската професия", коментират от синдиката.

Затова е необходимо да се въведат паралелно няколко дейности за компенсация и съхранение на учителите при увеличаване на пенсионната им възраст. Това е важно за качественото образование и задържане на работещите в системата, смятат синдикалистите.

Учителите трябва да могат да ползват година за квалификация, при изработени четири години, като тази година им се заплаща като платен отпуск. Нормативът на учителя трябва да се намалява като тежест и брой часове след 50-годишна възраст, като се редуцира с един час по-малко седмично за всяка следваща година, като това да не се отразява на работната заплата.
От синдиката предлагат пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70 процента от работната заплата, при сегашни малко над 40 процента.