Цялата операция е продължила 7 часа и е била затруднена от експлозивите, заложени в училището от талибаните. Повечето от убитите ученици са на възраст между 10 и 20 години, съобщиха официалните власти, цитирани от ДПА и БТА.

Ранени са 122-ма души.

Нападатели на мотоциклети, въоръжени с автоматично оръжие, гранати и колани с експлозиви, нападнаха тази сутрин училището, собственост на армията (Арми пъблик скул). В сградата са били около 500 ученици и учители. По данни на различните агенции нападателите били между шест и девет души.

Вижте снимки >>>

Талибанските бойци са влезли в администрираното от армията училище за ученици от 1 до 10 клас, като са стреляли напосоки, съобщи полицай Джавед Хан, цитиран от Асошиейтед прес.
Сградата бързо бе обкръжена от армията и започна престрелка. Военните успяха да влязат в училището и да ликвидират талибаните.

Сградата на училището е на практика напълно разрушена.

Пакистанският премиер Наваз Шариф пристигна в Пешавар. Той определи атаката като национална трагедия, предизвикана от диваци, предаде Ройтерс.

"Загиналите деца са мои деца. Аз загубих тези деца. Цялата ни нация изгуби тези деца", каза Шариф.

В провинция Хайбер-Пахтунхва, където се намира Пешавар, е обявен тридневен национален траур.

Движението "Техрик-и-талибан-Пакистан" пое отговорност за атаката, която според говорител е отмъщение за убитите техни бойци при офанзивата на армията в граничните зони близо до града, предаде Франс прес.

Реакциите

Нобеловата лауреатка за мир - 17-годишната пакистанка Маляля Юсафзаи, която бе простреляна от талибаните заради своята кампания за правото на пакистанските деца да посещават училище, заяви, че е потресена от жестоките и подли действия на ислямисткото движение, предадоха световните агенции.

Маляля допълва, че е съсипана от безумния тероризъм, извършен с такова хладнокръвие в Пешавар, както и на други места по света.

Афганистанският президент Ашраф Гани, френският президент Франсоа Оланд и  премиерът на Индия Нарендра Моди също осъдиха варварската атака.
Посланикът на САЩ в Пакистан Ричард Олсън определи случилото се като безчувствено и нехуманно нападение срещу невинни ученици и преподаватели. 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер нарече нападението "проява на жестоко малодушие". Той подчерта, че атаката превишава по ужас всичко видяно досега в Пакистан, който от години е мишена на терористите.

България остро осъжда днешната брутална терористична атака срещу училището в Пешавар. "Съпричастни сме със скръбта на семействата и близките на жертвите", се казва в изявление на говорителя на МВнР.

"Потвърждаваме категоричната си подкрепа за усилията на международната общност за изкореняване на всички форми на тероризъм и оставаме ангажирани със задълбочаването на диалога ЕС-Пакистан по въпросите на борбата с тероризма", заявиха още от ведомството.

Вчера заложническа драма в кафене в Сидни, Австралия, завърши с трима убити, включително нападателя, който се оказа ислямистки екстремист. Над 16 часа 49-годишният иранец Ман Харон Монис държа 17 заложници, заплашвайки, че е заложил взривни устройства в кафенето и на други места в центъра на австралийския град. След щурм на полицията, Монис бе убит, но загинаха и двама от заложниците.