27-годишният чужденец бил задържан при опит да изтегли част от парите от варненска банка, а Окръжната прокуратура му е повдигнала обвинение за пране на пари, извършено като продължавано престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

Латвиецът проникнал в компютър на бургаско училище, от който се извършвало интернет банкиране. От сметката на учебното заведение той прехвърлил по сметка на свое дружество, което регистрирал в края на ноември, 80 000 лева. На 7 декември той изтеглил 2000 лева от парите и дал заявка да изтегли още 18 000 лева. При опита да го направи обаче, бил задържан в банковия клон.

Ченявскис пристигнал във Варна на 23 ноември тази година. Отседнал в хотел, след това се преместил в друг, където не се регистрирал.

Днес състав на Варненския окръжен съд прие, че липсата на постоянен адрес в България създава реална опасност обвиняемият за пране на пари да се укрие и да извърши престъпление, тъй като предстоят процесуално-следствени действия по намиране на съучастници в престъплението.

Наказанието за престъпление е лишаване от свобода от 1 до 8 години.