Стрелецът е 19-годишен бивш ученик на училището. Нападателят бе арестуван часове след нападението. Той е бивш възпитаник на училището. Няма доказателства за повече от един стрелец.

Ранените са настанени в болница.  Все още не е ясно кои са жертвите, но се предполага, че повечето са деца.

Не са ясни и мотивите на стрелеца, който беше арестуван. Той бе идентифициран като 19-годишният Никълъс Круз.

Преди време бил изключен от гимназията дисциплинарно. Смята се, че е активирал противопожарната система, за да изкара учениците в коридорите и да убие възможно най-много от тях. Бил е въоръжен с полуавтоматична карабина и носел няколко пълнителя.  Повечето ученици се укрили в класните стаи. Крус стрелял по всеки, попаднал пред него на входа на сградата или в учебните помещения. 12 души са били убити в училището, двама – край сградата, един – на улицата, и двама са починали в болницата. Сред загиналите има както ученици, така и възрастни. След като му е оказана медицинска помощ е предаден на полицията за разпит.

Поне няколко часа стотици родители чакаха да се срещнат с децата си, тъй като районът беше отцепен. Много от тях се чували със синовете и дъщерите си само по телефона. Според училищните власти ситуацията е била ужасяваща.

В учебното заведение в град Паркленд учат над три хиляди деца, педагогическият състав наброява почти 130 души.