Родителите на 13-годишното момиче се оплакаха от сексуално насилие над дъщеря им в училището, след което започнаха няколко проверки на институции.

Зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева уточни, че заповедта за наказанието на директора Венета Бочева Ал-Шериф е била връчена в сряда, предаде БТА.

"Предложението за това наказание на директорката е на седемчленната комисия, която е назначена със заповед на министъра на образованието и науката Румяна Коларова", обясни Кастрева.

Попитана какви са мотивите за наказанието и защо не е по-строго, тя каза, че комисията е констатирала нарушения с отговорностите, свързани с организацията на учебния процес, с воденето на задължителната училищна документация, в комуникацията с родителите и в незадействания координационен механизъм за деца в риск.

На уточняващ въпрос дали това наказание на директорката не е твърде леко, зам.-министърът отговори, че наказанията са само в три степени - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.

"Най-тежкото наказание, е свързано с най-тежки нарушения, в случая има проверки и на други институции, и те ще сезират МОН, ако имат някаква друга информация", заяви Ваня Кастрева.

Попитана дали ще има други наказани по случая с 13-годишното момиче с аутизъм Ана Мария, по-късно министър Румяна Коларова каза, че до момента, в резултат на проверката е ясно, че основната отговорност е била на директорката, защото тя трябва да организира и контролира дейността в училището.
Точно там открихме пропуски, добави образователният министър.

Директорът вече бе глобена след проверката, която Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) извърши в училището.

Коларова заяви, че когато излязат резултатите от разследването на прокуратурата, може отново да се преоцени ситуацията по случая, но до този момент "стъпваме" върху това, което е констатирала дисциплинарната комисия.