Това каза пред БНР директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов: "11-годишно момче нанася удар на 11-годишно момиче в областта на корема, вследствие на което по-късно на момичето му прилошава, вика се „Бърза помощ“ правят се опити за оказване на първа медицинска помощ – не са успешни и детето е откарано в "Пирогов".

Незабавно са предприети действия за реанимиране на детето, но след около час и половина почива в болницата. Има образувано следствено дело, продължават процесуално-следствени действия.

Първо трябва, след извършване на аутопсията, да се установи причината за смъртта и вече оттам да се изясни фактическата обстановка към момента, поясни старши комисар Младен Маринов.

"Когато детето каза, че го боли корем, нямаше медик, разказа пред Нова телевизия Данчо Калапиш, директор на 52 ОУ "Цанко Церковски". Той каза, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

„Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето”, разказа директорът.

„В 16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка.

В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти. Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето”, обясни той.

От столичната спешна помощ са категорични, че линейката е пристигнала в училището 8 минути след подаването на сигнала.

Калапиш коментира и защо в 16.30 часа училището не е имало медицинско лице.

„Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца”, заяви директорът.