Той ги поздрави за бързата им и навременна реакция, която е спасила живота на техен съученик, както и за благородството, човечността, смелостта и себеотрицанието им, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Младежите получиха и знак медал "За хората с добри сърца" от фондация "Помогни на нуждаещите се" - Пловдив, която е инициатор на събитието.

Аврам и Асен са десетокласниците, които се притичат на помощ на свой съученик, който получава гърч и си гълта езика в час по физическо. Двамата, без да губят самообладание, реагират абсолютно адекватно, като прилагат животоспасяваща техника, която са научили в часа по здравна подготовка.

"Особено ми е приятно да награждавам млади хора за подобни постъпки", каза Здравко Димитров.

Областният управител не скри, че в днешно време агресията между деца става ежедневие и за съжаление, това се налага като модел на общуване между младите хора.

Малко са отговорните хора на вашите години и за това обществото трябва непременно да ги подкрепя, добави Димитров.
 
Аврам и Асен получиха от областния управител книгите за историята на Пловдив „Градът или Между Изтока и Запада XIV – XVII век“ от Йордан Велчев и „Антична история на град Пловдив“ от Димитър Костов.

Фондация „Помогни на нуждаещите се“ им връчи справочника „Дипломатически протокол и церемониали“, помагалото „Охранителна дейност и спасителни операции при бедствия и аварии“ и по един калкулатор.

Двамата десетокласници бяха придружавани от директора на гимназията Даниела Вартоломоева, която каза, че е горда с постъпката на своите ученици.