Училището ще бъде проверено за съставяне на документи за успешно положени изпити от ученици, които не посещават училището, съобщиха от прокуратурата.

По случая се е самосезирала Районната прокуратура в Бяла и е образувана прокурорска преписка. Възложена е предварителна проверка на районното полицейско управление в града.

От Регионалното управление по образованието /РУО/ в Русе съобщиха, че са започнали проверка още от 14 ноември в училището по сигнал за фиктивно записани ученици в задочна форма.

Росица Георгиева - временно изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление на образованието каза още, че в момента се проверява документацията от изпитите. По думите й е нужна поне още седмица, за да се излезе със становище по случая.

В училището тази година са записани 249 ученици в задочна форма. В дневна форма са 238, а 182 са в самостоятелна форма на обучение. Гимназията получава от държавата около 1000 лева годишно за издръжката на един ученик в задочна форма.

Росица Георгиева обясни, че на третия ден след началото на проверката директорката на училището Иваничка Георгиева си е подала молбата за напускане, която е била приета.

Считано от 17 ноември тя не изпълнява длъжността, а временно на поста е назначен учител от училището.

Разследването на NOVA

Източва ли се държавният бюджет за образование с фиктивни ученици? Това попита по-рано екип нателевизията в свое разследване.

По документи в училището учат повече от 600 деца. Реалните ученици обаче са единици, а класните стаи по време на изпити са празни.

От професионалната гимназия в Бяла учениците излизат с професии – шофьори, готвачи, шивачи. За миналата година от два 12-и класа средно образование са завършили едва трима. В гимназията има ученици в редовна, задочна и самостоятелна форма. Задочниците нямат нито часове, нито изпити.

Редовните ученици пристигат с три автобуса. Единият, даден от Министерството на образованието, и два, купени с бюджета на гимназията. От 238 записани ученици, на училище са не повече от 100. Някои от тях стоят по кафенетата. След началото на първия час вратата на гимназията се заключва, за да не избягат и малкото ученици. Класните стаи по време на изпитите са празни, показва тв репортажът.

На 13 ноември, 17.30 часа, в гимназията би трябвало да се явят 120 задочници на изпит. В училището не влиза никой. Само в една от класните стаи двама учители попълват документация.

На другия ден идва проверка от Районното образователно управление и вижда, че  стаите отново са празни.

На третия ден идва цял училищен автобус с хора за изпит. Макар и да не знаят по какво са на изпит и по какво вече са се явили, за учители и ученици изпити е имало.

Телевизионният екип вижда празни стаи няколко дни подред, но в протоколите от изпитите пише друго. Ако се вярва на хартията, излиза, че на изпит са се явили всички 120 ученици. Дори на изпита по математика залата по документи е пълна. Според протоколите, които са попълнили учителите обаче, са се явили 17 ученици и няма отсъстващи.

По протокол на изпита по химия на 13 ноември са се явили 18 ученици, въпреки че камерата на NOVA заснема как учител попълва документацията в празната класна стая. Дори има написани часове за напускане на залата.