14-годишната Мария Стоянова от село Леново няма мечти за скъпи телефони и лаптопи. Момичето мечтае да се запише в гимназия, съобщава Нова телевизия.

"Искам да уча. Да завърша. Да си имам хубава работа и да си изкарвам парите. Не искам да съм като другите роми, които се женят на по 15-16 години. Не искам да съм като тях”, споделя Мария.

Момичето, което е завършило с пълно отличие осми клас в съседното село Тополово, обаче живее на прага на бедността заедно с родителите си и четиримата си братя в село Леново.

"Мислех, като завърша осми клас, да се запиша в Асеновград в гимназия. Исках да уча за готвачка", споделя Мария.

Поредица от нещастия обаче не позволяват на момичето да сбъдне мечтата си. Преди няколко месеца най-големият й брат Коста се разболява от левкемия, а баща й Стоян паднал от покрива на къща, на която сменял улуците и оттогава е на легло. Претърпял е три операции, за които семейството похарчило всички спестявания от близо 7000 лева.

Така фалимията остава без доходи и се издържа само с детските - 180 лева на месец. И в двата магазина в селото родителите й пазаруват на вересия, а Мария помага в домакинството и се грижи за болните си брат и баща. Тя и родителите й категорично отричат появилата се в някои медии информация, че ще я женят и затова не я пускали на училище.

Само 10 лева на ден са необходими на момичето да пътува до Асеновград, за да учи. Засега обаче това остава само мечта.