Процентът на такива деца вероятно ще се определя от особеностите на региона, желанието на родителите и възможностите на училището, но всички ще бъдат задължани да го направят, съобщава в. "Труд".

Целта е максимално голям брой от етноса да получат шанс да се ограмотят, тъй като според статистиката над половината от 200 000 напуснали училище деца са ромчета. Идеята е те да бъдат върнати в класните стаи, защото оставайки необразовани отивали директно на пазара за безработни и ставали клиенти за социални помощи. 

Просветното министерство ще организира и курсове за обучението на самите родители, за да пускат децата си в “българско” училище. По места има и длъжност “помощник-преподавател”, който се занимава допълнително с ромчетата. За интеграцията им са заделени 20 млн. лева от еврофондове. Първите 7 млн. лв. ще бъдат дадени още през юли на училища, които са спечелили проекти за интеграция.

Голям проблем обаче има в гетата, където има училище, защото самите семейства отказват да пратят детето си в близко “българско” училище и го записват в местното.
Практиката показва още един проблем - често ромчетата са пращани като изоставащи в учебните заведения за децата със специални потребности. На други места директори под всякакви форми отказват да ги запишат, за да не загубят името си на елитна гимназия и да имат проблеми с останалите родители, коментира изданието.

През септември миналата година в Пазарджик избухна скандал, след като родители отписаха 24 деца от паралелка с ромчета, а преподавателките напуснаха.