Той настоява да се предложат изменения в Наказателния кодекс след своевременна консултация на необходимите нива, съобщиха от просветното министерство

Танев предлага възможността за въвеждане на мярката срещу фиктивно записване на ученици да се обсъди спешно с министерства и институции - с МВР, Министерството на правосъдието и с комисии в Народното събрание.

Няколко са причините в училищните дневници да се водят фиктивно записани ученици, с оценки и без отсъствия. На първо място са делегираните бюджети, тъй като училището се притеснява да не загуби част от субсидията си и да няма с какво да плати учителските заплати, ако изключи тези деца.

Друга причина е гурбетът на родителите – децата заминават за няколко месеца с родителите си в чужбина, а в училище не пишат отсъствия, защото знаят, че ще се върне.

Третата причина е, че мнозина след 16-годишна възраст започват работа и спират да се появяват в класните стаи.

Според министъра трябва да се разгледа и възможността за въвеждане на стриктно изплащане на средства за принципа "парите следват ученика", но не на годишна база, а поетапно /месечно или на друг период/ след проверка в училището за реално записани ученици.

Предлага се също да се оцени системата за електронно обслужване в училищното образование и да има спешно решение на казуса до края на септември.

Танев заявява, че следи с внимание активната работа за успешното започване на учебната година и за извършените училищни ремонти, като е заявил, че лично ще участва във внезапни проверки на отделни училища.
На заместник-министър Ваня Кастрева ще бъде възложено да предложи санкции при открити нередности.

"За да няма изтичане, кражби на средства и други фрапиращи нарушения, се подготвят за работа мобилни екипи, които ще извършат финалните проверки и ще установят дали ремонтите са в действителния обем и качество", се казва в съобщението.

Вчера депутатите решиха частните училища и детски градини също да получават държавна субсидия.