В него депутатите не са зачели предложенията на учители и на най-малките да се пишат оценки от 2 до 6.

Не е допуснато и учениците от началното училище да повтарят годината, ако имат двойки, пише "Труд".

Учителите обаче ще има право да гонят учениците, ако пречат в час или дойдат на училище в неподходящо облекло. Родителите трябва да бъдат информирани веднага, но вместо цял куп наказания за ученика ще се сформира екип, който да изглади проблемите.

Сегашният документ предвижда създаването на нов тип училище от 1 до 10 клас, а целта му е учениците от малките населени места да останат в домовете си до завършване на първия гимназиален етап.

По този начин ще се подпомогнат родителите, като те няма да бъдат принудени да харчат средства за издръжката на детето си в друг град с голямо училище или цялото семейство да се мести в ново населено място.

Математическите гимназии, които имат прием след 5 клас, ще се наричат средни училища – това също бе един от големите спорове в системата.

Математическото лоби настоява за ранен прием на учениците, но смята, че "гимназия" звучи по-представително в названието на училище.

Иначе началното образование е до 4 клас, както е сега, но основното ще се завършва в 7-ми, а гимназията ще се дели на два етапа – от 8 до 10 и след това 11 и 12 клас.

Родителите получават право да се сдружават в кооперативи при отглеждане на малчугани, ако не искат или не могат да ги запишат на градини.

Преди 2 години имаше много протести в защита на кооперативите, но тогава те не бяха включени в проектозакон. Помощните училища в сегашния вид ще бъдат закрити. Вместо тях ще има центрове за подкрепа или училища, в които ще се помага на децата със специални образователни потребности, на които им е трудно да се интегрират.

В законопроекта има отделна глава, която узаконява използването на българския език в училище, както и текстове, които гарантират бързо кариерно развитие на педагозите.

ГЕРБ се отказва от задължителната градина за четиригодишните, но не и от държавната помощ за частните училища и детски градини от началото на 2018 г.