Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), след последното заседание на НЗОК и БЛС относно Националния рамков договор (НРД) за 2018 г. 

Ученическата бележка ще бъде на стойност не повече от 3 лв., тя ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващия лекар. На този етап това е споразумението, което постигнахме заедно с Надзорния съвет на НЗОК“, каза още той и обясни, че е решено бележката да излезе от пакета, защото тя е административна дейност.

Д-р Грозев коментира и темата за ограничението от десет минути преглед при личен лекар.

Направихме така нещата, че тези десет минути няма да бъдат изискуеми при профилактичен преглед. Профилактичен преглед е преглед, който е поетапен – той може да бъде отчитан и в последващ период, тъй като се чакат изследвания, образна диагностика, лаборатории и др.“, обясни шефът на БЛС.

Като цяло над 90 на сто от предложенията на Българския лекарски съюз, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на НЗОК за Националния рамков договор за тази година. Двете страни са договорили повишаване на цените на 137 клинични пътеки, в първичната и в специализираната извънболнична помощ са предвидени общо 24 млн. лв. повече и над 148 млн. лв. - за болниците, посочи Грозев.

По думите му има "малък проблем, свързан с текстове на наредби, които се обжалват в съда, но за да влязат в сила нашите предложения, трябва да ни се даде мандат тези наредби да бъдат приети след евентуалното подписване на рамковия договор".

Ще се работи и ще бъдат приети само тези текстове, по които е постигнат консенсус по време на преговорите, допълни Венцислав Грозев.

На 24 февруари предстои събор на БЛС, на който ще бъде обсъждано и решено дали да бъде даден мандат за подписване на НРД 2018 г.