На 11 декември учениците бяха задържани и обвинени за въоръжен грабеж и опит за убийство на 31-годишния таксиметров шофьор в ямболското село Дражево. 

Момчетата поръчали по телефона такси, а когато то пристигнало, Симеон и Костадин се нахвърлили върху шофьора. Заплашили го с нож, газов пистолет и въздушна пушка, която била пригодена в бойно оръжие. Нападателите искали оборота и колата на мъжа, но той се противопоставил. 

Тогава младежите започнали да стрелят по него, като една от сачмите влязла през гърба му и попаднала в областта на белия дроб. В последвалото сборичкване 18-годишният Симеон Димитров, който държал ножа, се самонаранил и се намушкал в крака. 

Таксиметровият шофьор успял да се откопчи и подкарал колата, като в движение се обадил на тел.112. Минути по-късно загубил съзнание, бил открит в безпомощно състояние и откаран в болницата в Ямбол.

Представителят на държавното обвинение Димитринка Георгиева бе категорична, че обвиняемите биха могли да извършат ново престъпление или да се укрият и затова поиска от магистратите да наложат най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Тя изтъкна, че родителите и на двамата работят в чужбина и това би улеснило напускането на страната. Освен това съществува както висока степен на обществена опасност от двете момчета, извършили такова тежко престъпление, така и висока степен на обещствена опасност срещу самите тях, предаде ямболският сайт "Делник".

Защитата на 18-годишния Симеон поиска домашен арест, а самият той каза пред съда, че иска по-лека мярка заради раните си.

Адвокатът на Костадин поиска съдът да му наложи мярка надзор, като той определи под чий надзор да го постави. При последната си дума пред магистратите Симеон първо каза, че нищо не иска, след това се поправи, че иска домашен арест, а Костадин, който непрекъснато си бършеше сълзите, докато адвокатът му говореше за него и го защитаваше, при последната си дума каза, че не иска да е в килията.

Съдът обаче прие мотивите на прокурора и задържа под стража обвиняемите. Определението на Окръжен съд – Ямбол подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Бургас.

Междувременно стана ясно, че състоянието на ранения таксиметров шофьор се влошава и се налага той да бъде транспортиран в Стара Загора, където да бъде опериран.