Това каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов на среща с ученици от Софийската математическа гимназия и 164-та Испанска гимназия "Мигел де Сервантес", посветена на ученическите стипендии.

Стаматов е обяснил, че за тази учебна година държавата е предвидила 1,7 млн лева за участието на ученици в олимпиади и състезания, както и че лауреатите получават месечна стипендия от 135 лева - или 1620 лева годишно.

"Освен за даровитите, даваме още няколко вида стипендии. Едните са за успех, като всяко училище само определя критериите за получаване на парите на база постиженията на възпитаниците си.
Дават се още социални стипендии на нуждаещи се деца, такива с един или без родители, както и еднократни помощи за учениците със сериозни социални проблеми", е посочил Стаматов, цитиран от БТА.

Той е добавил, че държавата има ангажимент както към децата с изявени таланти, така и към тези със затруднения в обучението.

Законът регламентира и влизането в училищата на социални работници, които също ще помагат на децата с проблеми, е обяснил той и е добавил, че МОН взима най-сериозни мерки срещу отпадането на учениците от образователната система. За миналата година до XII клас образованието си са прекъснали близо 4000 деца, като 2300 от тях - поради бедност или социални причини като ранните бракове.

"Децата, чиито родители са неграмотни и не говорят български език, имат много повече затруднения в обучението си. Опитваме се да осигурим равен старт на всички", е посочил заместник-министърът.

Стаматов е припомнил, че МОН няма да плаща стипендии на ученици от ромски произход, това ще се поеме от Ромския образователен фонд. Министерството от своя страна ще подпомогне дейността на менторите по проекта "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование".

Инвестицията в учителите ще има мултиплициращ ефект и извън обхвата на проекта, тъй като тези преподаватели през квалификацията си ще могат да обхванат и други нуждаещи се деца.