Това съобщиха от Катедра по съдебна медицина и деонтология към Александровска болница, където бе извършена аутопсията, предаде БТА.

Осмокласникът починал вчера следобяд, след като му прилошало в час по физическо възпитание. Учителят по физическо възпитание, лекарят и медицинската сестра на Американския колеж веднага са оказали първа помощ, а служител на колежа го е транспортирал до близка частна клиника. Въпреки усилията на лекарите обаче момчето е починало.

Зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Светла Богданова съобщи, че сигналът за припадналото момче е получен в 15.14 ч. вчера.

В 15.19 ч. постъпва сигнал за отказ на повиканата преди това линейка с обяснение, че детето ще бъде транспортирано с частен превоз. В 15.31 ч. е регистриран трети сигнал, подаден от частен медицински център, че детето няма пулс. В 15.46 ч. екипът на ЦСМП е пристигнал на място, където лекарите констатират смъртта на момчето, допълни д-р Богданова.

Вирусната пневмония се развива за часове и може да причини фатални усложнения, обясниха лекари. Едно от тях е именно миокардитът - възпаление на мускулния слой на сърцето (миокард), което води до сърдечна недостатъчност.

Междувременно президентът на колежа Пол Джонсън е изпратил писмо до всички родители, в което изразява най-искрените си съболезнования към семейството на починалия ученик, съобщи "24 часа".

По-рано пред БНР Джонсън заяви:

"За нас това е инцидент, който не можем да сравним с друго, което се е случило в колежа. Нещо абсолютно непредсказуемо. Разбира се, че са се случвали ситуации, в които е имало разтежение на мускул или нещо друго. Това е абсолютно неочаквано и се отнася за всеки един спортен час, навсякъде по света. Всичко, което знаем за поведението на ученика, е, че той е бил едно съвсем нормално и здраво дете".

В израз на съпричастност, обявеният на 4 октомври Ден на отворените врати в колежа се отменя.

На 7 май 2013 г. 11-годишният Теодор Желев почина в двора на столичното 81 СОУ. Момчето припадна в час по физическо, а при пристигането на линейката, вече бе в клинична смърт. Аутопсията показа, че момчето е починало от сърдечна недостатъчност.