Учение на силите за специални операции „Black Swan - 2017” ще се проведе от 26 юни до 22 юли на територията на трите държави - домакини на многонационалното учение „Saber Guardian - 2017” – България, Румъния и Унгария.

„Black Swan - 2017” е първото от серията учения, свързани със „Saber Guardian -2017” и подпомага участниците да отработят и демонстрират интеграцията между силите за специални операции и конвенционалните сили за постигане на готовност за справяне с реални извънредни ситуации.

В България „Black Swan - 2017” ще се проведе на Учебен полигон „Ново село”, в базата за предно разполагане - Безмер, и в други райони на страната.

От българска страна в учението ще участват формирования, личен състав и техника от бригада „Специални сили“ като тактическа група за Специални операции.

Командир на тактическата група е подполковник Тодор Даков. От американска страна в учението ще участват военнослужещи от силите за специални операции на САЩ.

По време на учението военнослужещите ще изпълняват задачи по военно подпомагане, специално разузнаване и провеждане на директни акции.

Ръководството на учението се осъществява от компонентното командване на специалните сили, с участието на представители от държавите-домакини, разположено в Унгария.