Към момента няма реална терористична заплаха към страната, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след приключването на антитерористичното учение на аеропорта.

Целта на учението бе чрез разиграване в реално време на предварително подготвен сценарий, да се оценят възможностите за реакция, координацията между тях и обмена на информация в реално време.

Вижте снимки >>>

"Това което констатирахме на място, е че службите показаха висок професионализъм, трябва да се помисли как да се оптимизира общата организация и да се подобри предоставянето на информация, включително и на медиите, така, че да се избегне създаване на допълнително напрежение в ситуацията и сред населението", каза още Бъчварова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че тепърва предстои да се изготви подробен анализ на днешното учение и изрази желание службите да бъдат още по-добре екипирани.

"Много бърз обмен на информация и добра координация имаха всички участници в учението", каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Общо около 300 служители на МВР, ДАНС, ПБЗН, на министерствата на отбраната и на здравеопазването, на Специализирана прокуратура, както и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ), участваха в учението.

Тренировъчните действия за обезвреждане на терористи и спасяване на жертвите на атентат в отцепен от полицейските сили район започнаха в 10 часа и продължиха два часа.

Антитерористичното учение следваше определен сценарий

Автомобил с трима пътници влиза на терминала на Летище Пловдив, от него слиза лице с раница, което влиза вътре.

В зоната за заминаващи, след като установява, че е наблюдаван от органите на Гранична полиция, терористът открива стрелба по гражданите. Впоследствие той е неутрализиран (убит), а през това време придружаващите го две лица, от колата, дистанционно взривяват самоделно взривно устройство, поставено в раницата.

При взрива са ранени 13 граждани, от които девет са със средни и тежки наранявания, те са откарани към две пловдивски болници, четирима са леко пострадалите, има и тежко пострадал служител на Гранична полиция.

Оттегляйки се от летището двама терористи, откриват стрелба по автомобил на Областната дирекция на МВР-Пловдив, след преследване се укриват в старо военно поделение. Пристигналият на място екип от СОБТ (за около час и половина от София) осигурява периметъра и начертават няколко плана за действие за неутрализирането на терористите. При реализирането на операцията има един пострадал командос на СОБТ и са убити и двамата терористи, барикадирали се в сградата.

Вижте видео >>>

Днешното учение на летище Пловдив бе вторият етап от проведено на 16 септември, мащабно антитерористично учение на МВР.