Съвет на учените към министъра на околната среда и водите беше учреден на тържествено заседание в централната зала на Националния археологически музей, съобщиха от пресцентъра на министерството. Учредителното заседание на новия съвет е било открито от министър Нено Димов.

Съветът ще е независим консултативен орган, подпомагащ министъра в провеждането на държавната политика по управлението и опазването на околната среда.

Първият конкретен казус, по който министър Нено Димов очаква помощ е темата за чистотата на атмосферния въздух. Ще се търсят иновативни научни решения за този проблем.

Към съвета ще има специализирани групи, които ще работят по темите за чистотата на водите, опазване на биоразнообразието, кръговата икономика и други проблеми, свързани с опазването на околната среда и водите, уточняват от пресцентъра на ведомството.

"Науката е фундаментът в човешкото развитие и история.
Това стои и в основата на решението за сформиране на Съвет на учените към министъра", е посочил Нено Димов при откриването.

"Ще отворим съвета към водещи учени, институти и университети, за да може в широк дебат да се раждат най-добрите решения", е допълнил той. По думите на Димов, най-важното е науката и управлението максимално да се поставят "в услуга на търсенето на баланс между човешкото здраве, чистотата на околната среда и икономическото развитие, защото този е пътят на просперитета и благоденствието, към което се стреми обществото".

По инициатива на министъра за участие в Съвета са били поканени 26-ма представители на академичните среди и научната общност от цялата страна.

На учредителното заседание са присъствали първият министър на околната среда проф. Александър Александров и доц. д-р Ирина Костова, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия и министър на околната среда в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.