В експериментите си специалистите използвали сперматозоиди за по-прецизно доставяне на противораковия препарат доксорубицин до ракови тъкани на матката,  съобщиха Лента и БТА.

За целта предварително обработени с доксорубицин сперматозоиди били снабдени с контролиращи посоката на движение магнитни микродвигателчета. Препаратът активно проникнал в главичките на сперматозоидите.

След като достигнал раковата тъкан, сперматозоидът се захванал за стена на ракова клетка. От главичката му започнал да се отделя доксорубицин, който проникнал в раковата клетка. По този начин за три дни били унищожени 87 процента от раковите клетки.

Доксорубицин се използва за химиотерапия при рак на маточната шийка.

Прибягването до сперматозоиди за по-прецизно доставяне на препарата позволява да се избегнат страничните ефекти, свързани с попадането му в здрави тъкани.

Учените предполагат, че сперматозоиди, обработени по същия начин и снабдени с подобни двигателчета, ще могат да се използват и за лечение на ендометриоза - заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, или за доставяне на лекарството метотрексат до оплодена яйцеклетка при извънматочна бременност.

Резултатите от изследването са публикувани в ACS Nano.