Христо Пимпирев – ръководител на българската експедиция на Антрактида заяви във фейсбук: 

„Ние четвърт век работим на нашата полярна база и докато ледника опираше до самата къща, в момента едната се е отдръпнала поне с 50 метра. Има затопляне на климата специално в тази част. Поставихме за първи път извън страната на 4 метра под нивото на Южния океан мареографска станция, която целогодишно записва колебанията на морското ниво. Знаем, че с разтапянето на ледниците морското ниво се повишава, което грози сериозни части на нашата планета.“

На родна земя от полярната ни база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън се завърна ръководителят на експедицията Христо Пимпирев. Групата от учените, обаче остава там, за да продължи работата си върху климатичните промени на планетата.

През месец февруари българските учени, ще се заемат със задачата да проучат какви полезни компоненти има на територията на Антрактида. Тяхното опознаване е изключително трудно, защото изследователите работят на терен извън базовата станция.

„Те работят на полеви лагери на палатки, при бурни ветрове, при минусови температури, но все пак там е една много важна металогенна зона на земята.“, заяви Христо Пимпирев.

Освен топенето на ледниците, българската експедиция следи и сеизмологичността в района. След месец прекаран на остров Ливингстън у нас се завърна и единственият чуждестранен член на експедицията монголецът Чинзориг. Ето какво споделя той от своя страна: 

„Всичко беше невероятно. Направих много снимки. Радвам се, че се прибрах.“

На остров Ливингстън предстои съвместната работа на българските учени с португалските им колеги. Нашата експедиция се очаква да се завърне у нас в края на март. До тогава полярниците ни имат на разположение още два месеца да продължат своите проучвания върху тайните на ледения континент.