Става въпрос за евтина, базирана върху пластмаса материя, която може да послужи като основа за създаване на дреха, охлаждаща тялото на носещия я, предаде БТА.

"Ако можете да охладите човека, вместо сградата, в която работи или живее, това ще спести енергия", поясниха учени от Станфордския университет в Калифорния.

Те разработили тъкан, която съхранява температурата на кожата в идеалните й стойности, без да се влияе от метеорологичните условия.  Двустранната тъкан, създадена на базата на фолиевата текстура, позволява не само да се съхрани топлината, но и да се предотврати прегряването на организма.

Материята охлажда, като оставя потта да се изпари през нея. Подобен ефект се постига и с други платове. Учените от Станфордския университет обаче предлагат втори революционен механизъм за охлаждане, който позволява топлината, отделяна от тялото като инфрачервена радиация, да премине през пластмасовия текстил.

Както отбелязват учените, създаването на материята било вдъхновено от обикновено кухненско фолио. Тя регулира по най-оптимален начин температурата на организма.

Понастоящем учените, съвместно с производители на облекла, са пристъпили към създаване на специален енергоефективен текстил, който може да бъде пуснат в промишлено производство.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".