Така 27-годишният Космас Джероме и 24-годишната Ренета Козарева, които миналата година убиха 69-годишния Васил Ашиков до варненското село Каменар, ще получат с 1/3 по-ниски присъди.

„Двамата са направили самопризнания, подробно са разказали всичко след задържането си. Те са признали вината си още тогава, а не сега, за да получат по-леки присъди. Разкайват се, не са искали да се стигне до убийство. Планира ли са само да ограбят шофьора, но не и да го убиват”, коментираха обаче адвокатите на двойката Иван Томов и Павел Димитров, предаде Дарик радио.

Космас и Ренета се запознали в началото на миналата година чрез интернет. Младата жена, която е от Несебър, била студентка в Пловдив. Тя се преместила в родния град на мъжа - Дългопол, а в началото на април двамата пристигнали във Варна. Употребявали наркотици, а единственият им доход била социалната пенсия на Космас, който страда от детска церебрална парализа.

В нощта на 9 срещу 10 април 2017 г. се въоръжили с кухненски ножове и се качили в такси на автогарата във Варна. Казали на шофьора да кара към местността Пчелина. Извън града Космас спрял колата под предлог, че трябва да отиде по малка нужда. През това време младата жена поискала портфейла на шофьора с обяснението, че е бременна. Той отказал и тя забила нож в ръката му. Мъжът опитал да й го отнеме, но Космас забил в гърба му друг нож през прозореца на колата. Двамата с приятелката му нанесли общо 61 прорезни и прободни рани по цялото тяло на Ашиков. Задигнали 20 лева и мобилния му телефон и изчезнали. След това Космас дори разбил в асфалта старата Нокиа, защото преценил, че няма почти никаква стойност.

След дръзкото престъпление двамата се опитали да инсценират нападение срещу тях пред постовите на близкото военното поделение, които повикали Бърза помощ и полицейски екип. Лъжата обаче била бързо разкрита.

Експертизи са установили, че преди убийството влюбената двойка е употребила амфетамини.

„Ренета казва, че обича Космас и е искала той да се чувства добре. Затова е била с него навсякъде”, заяви нейният защитник Иван Томов.

Два дни преди убийството тя си направила тест за бременност, който се оказал положителен. В ареста обаче бременността й не се потвърдила.

Адвокат Павел Димитров пък представи в съдебната зала положителна характеристика от кмета на Дългопол за Космас. Мъжът е работил близо две години по социални програми на общината.

„Това му беше професията. Късметът му е бил, че са хванали него. Ако не е бил той, е щял да бъде някой друг”, коментира синът на жертвата Асен.

По искане на прокурор Димитър Кайряков за следващото заседание ще бъдат изготвени справки за имотното състояние и за банковите сметки на двамата обвиняеми. Тримата наследниците на убития таксиметров шофьор предявиха граждански искове за общо 450 хил. лв.

Предвидените в закона наказания за тежкото престъпление са между 15 и 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.