Вдовицата на Александър Литвиненко - Марина, и нейният адвокат Бен Емерсън обвиниха руският президент Владимир Путин, че стои зад отравянето с радоактивен полоний през 2006 г. в Лондон на бившия агент на руската Федерална служба за сигурност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Владимир Путин е обвинен за това убийство на базата на солидни и преки доказателства", каза Бен Емерсън, адвокатът на Марина Литвиненко и на нейния син Анатолий. После той нарече Путин авторитарен управник, който нищо не струва, но който се самовъзвеличава и страда от морални отклонения.

Адвокатът припомни, че Путин е наградил един от предполагаемите убийци на Литвиненко - Андрей Луговой и нарече това груб опит за сплашване на публичното разследване, което се води във Великобритания относно смъртта на Литвиненко.

След края на поредното заседание по делото вдовицата на Литвиненко каза, че вярва, че истината най-накрая е била разкрита и че убийците и техните поръчители най-накрая са били изобличени.

В петък беше последният ден от изслушванията в Кралския съд в Лондон.
Докладът от съдебното изслушване ще бъде готов до края на годината.
Лондон обвинява Москва за убийството през 2006 г. на бившия агент на КГБ Литвиненко, превърнал се в яростен критик на президента Владимир Путин. Русия отхвърля обвиненията.

"Съпругът ми беше убит от агенти на руската държава и това престъпление може да се нарече първи акт на ядрен тероризъм по улиците на Лондон. Това нямаше да се случи, ако Путин не беше в течение и не беше дал своето съгласие", каза Марина Литвиненко.

Бизнесменът Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, бивш таен агент, станал руски депутат от националистическа партия, са заподозрени от британската полиция, че са отровили Литвиненко в голям лондонски хотел на 1 ноември 2006.

След като пил чай с двамата, Литвиненко, е започнал да се чувства зле. Той почина три седмици по-късно от отравяне с радиоактивен полоний 210.

Тази субстанция е изключително токсична и почти неоткриваема. Русия отказва да екстрадира предполагаемите виновници, които отричат да са извършили престъплението.