23-годишната студентка бе намерена убита в студените води на река Янтра във Велико Търново навръх 3 март. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. За престъплението бе задържан 40-годишният рецидивист Илиян Здравков.

В обвинителния акт е записано, че на 28 февруари т.г , чрез употреба на сила, той е отнел от Вероника дамска чанта, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и др. лични вещи на обща стойност 401,81 лева.

Обвиняемият е нанесъл удари с брадва в челната и тилната области на главата на младата жена, които предизвикали счупване на черепа. Със същата брадва мъжът нанесъл удари и в областта на лявото рамо на долната челюст на студентката. Нараняванията са били несъвместими с живота и са станали причина за смъртта на Вероника, пише в обвинителния акт.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив – Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание мъжът изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г.

В хода на разследването той е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства. Разследването е приключило за 4 месеца.

В момента обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Очаква се съдът да насрочи дата за делото.

През 1993 г. 17-годишният тогава Илиян Здравков убива по особено жесток начин възрастна жена в русенско село. Осъден е на 10 години затвор, тъй като е непълнолетен.

През лятото на 2014 г. в Горна Оряховица пък рецидивистът напада и ограбва 18-годишната Кристина Колева от Русе. „Заведе ме в една постройка, започна да ме дърпа за косата. Взе ми таблета, два телефона и 400 лв.", разказа момичето след убийството на Вероника Здравкова.