Молбата на рецидивиста за съкратено съдебно следствие е депозирана от служебния му защитник още преди да бъде внесен обвинителният акт в Окръжния съд във Велико Търново, съобщи Дарик радио.

Ако магистратите уважат искането на подсъдимия, в съдебна зала няма да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица. Ще бъдат приети всички доказателства, събрани по време на разследването, което приключи за четири месеца и са описани в обвинителния акт на Окръжната прокуратура. Това обаче означава, че и наказанието на извършителя ще бъде намалено с една трета.

Семейството на убитото момиче пък ще предяви иск за 200 000 лв. кръвнина. Почернените близки ще бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

23-годишната студентка Вероника Здравкова бе намерена убита в студените води на река Янтра във Велико Търново навръх 3 март. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. За престъплението бе задържан 40-годишният рецидивист Илиян Здравков.

В обвинителния акт е записано, че на 28 февруари т.г , чрез употреба на сила, той е отнел от Вероника дамска чанта, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и др. лични вещи на обща стойност 401,81 лева.

Обвиняемият е нанесъл удари с брадва в челната и тилната области на главата на младата жена, които предизвикали счупване на черепа. Със същата брадва мъжът нанесъл удари и в областта на лявото рамо на долната челюст на студентката. Нараняванията са били несъвместими с живота и са станали причина за смъртта на Вероника, пише в обвинителния акт.

В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства.

Здравков е с мярка за неотклонение „задържане под стража". От няколко дни в социалните мрежи граждани призовават за протест пред Съдебната палата във Велико Търново по време на делото. Те настояват за налагане на най-тежкото наказание на извършителя на убийството - доживотен затвор.