Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно, съобщиха от пресслужбата на съда.

85-годишната Надежда Куцкова бе убита на 31 декември 2013 г., часове преди Нова година, в жилището й в столичния квартал “Овча купел“. Няколко седмици по-късно бяха задържани извършителите - Маламов и Корчев. Целта им била да оберат възрастната жена. Младите мъже посещавали и наблюдавали адреса на жертвата си няколко пъти преди да извършат престъплението.

Докато Велик Корчев претърсвал апартамента, съучастникът му затискал носа и устата на възрастната жена, която починала от задушаване. След това двамата избягали. Оказало се обаче, че са забравили нож и цигари в жилището. Справка от мобилен оператор пък доказала, че Корчев е бил на мястото на убийството и дори е водил разговори по това време.

Преди година Софийският градски съд осъди двамата извършители на по 19 г. затвор. Тъй като те направиха пълни самопризнания и процесът протече по съкратеното производство, присъдите им бяха намалени с една трета на по 12 години и 6 месеца "лишаване от свобода".

Решението на градските магистрати обаче бе обжалвано и през март т.г. Софийският апелативен съд постанови доживотен затвор за Корчев и Маламов. Поради съкратения процес обаче присъдите бяха редуцирани на по 20 години затвор.

Решението на втората инстанция обаче също подлежеше на обжалване и протест. Днес Върховният касационен съд потвърди присъдите, наложени от апелативните магистрати.

Велик Корчев и Станислав Маланов са осъдени да заплатят солидарно на сина на убитата - Кирил Куцков, сумата от 50 000 лева – обезщетение за претърпените  неимуществени вреди. 

Според тричленния състав на ВКС подадените от двамата подсъдими касационни жалби са неоснователни. Върховните съдии приемат, че правилно осъщественото престъпление е оценено като особено тежко.

То разкрива по-висока степен на обществена опасност на извършеното престъпление, като са отчетени възрастта на убитата жена, липсата на необходимост тя да бъде умъртвена с оглед на преодоляване на съпротивата й, начинът на умъртвяването й, взетото преди извършване на престъплението решение тя да бъде убита, използването на нейната доверчивост и не на последно място обремененото съдебно минало на Корчев и Маланов и това, че те са били многократно осъждани за извършени престъпления против собствеността, аргументират се магистратите.

Касационният съд не възприема оплакването, че определеното наказание има характер на отмъщение и не би гарантирало превъзпитанието на двамата подсъдими.

При определяне на наказанието следва да се отчита и генералната превенция, а същата налага изолирането на двамата подсъдими от обществото за срок не по-малък от отмерения от въззивния съд. Евентуалното му намаляване би било, от една страна, незаконосъобразно, тъй като би направило невъзможно превъзпитанието им, а от друга, е неоправдано с оглед личността на подсъдимите и извършеното от тях престъпление”, пишат в мотивите си върховните съдии.