Командирът на батальон от милицията на провъзгласената в Източна Украйна Луганска народна република Алексей Мозговой е убит при специална операция на украинския диверсионен отряд "Тени".

Това заяви днес командирът на диверсантите Олександър Гладкий, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Мозговой бе взривен дистанционно с две (противопехотни мини) МОН-50 край селището Михайловка", пише Гладкий във Фейсбук. "Оттеглихме се веднага", уточнява той.

Следа, водеща към западни тайни служби, съзира в гибелта на Мозговой Франц Клинцевич - първи заместник-ръководител на парламентарната група на партията "Единна Русия" и член на комисията за отбрана в Държавната дума.

Според Клинцевич, Мозговой е ликвидиран "специално с много шум" с оглед "да се заложи на терора" и чрез убийството "да се всее страх и несигурност".

Убийството на Мозговой, командвал бригада от силите на ЛНР, е резултат от борбата за влияние между лидерите на местните отцепници.

Това заяви Олександър Мотузяник, говорител на украинската президентска администрация по въпросите на силовата операция в Донбас, информира Интерфакс.

Според Мотузяник, Мозговой отдавна е бил в конфликт с ръководството на ЛНР и това не е първият случай, в който сепаратистки командири от Донбас загиват "заради преразпределяне на сферите за влияние".

Руски военни експерти виждат възможност в подготовката за нападението да са взели участие и западни специалисти. Възможно е те да са предоставили разузнавателна техника на украинците, с която да е следен Мозговой.

Не е изключено и участие на наемни военни от частни компании, но с голям боен опит в провеждането на диверсионни операции, пише Газета.Ру.

Според украински представител командирът на бригада "Призрак" имал разногласия с Москва и дори е отказвал да се подчини на нейни заповеди при воденето на военни действия.

Според Киев е възможно Мозговой да е станал жертва на отряд на ГРУ. Именно близо до Луганск бяха задържани и двамата руски военни, капитан и сержант, за които украинците твърдят, че са от руското военно разузнаване ГРУ.