Това съобщи пред БНР адвокатът на момичето Валентин Димитров.

Трупът на Богдан Динев бе открит на 26 юли сутринта в жилището му на ул. "Чая" от 41-годишната му племенница. При огледа на тялото са установени прободни рани в областта на корема и слабините. Динев е починал от кръвозагуба.

Няколко часа по-късно 18-годишната Мария Гиздева, ученичка в елитна старозагорска гимназия, се предава на полицията и прави пълни самопризнания. Момичето разказва пред разследващите, че е отвлечена от 62-годишния мъж, заключена в дома му и изнасилена.

Адвокат Валентин Димитров уточни, че по време на изнасилването подзащитната му е успяла да вземе джобно ножче, с което е пробола няколко пъти Богдан Динев. Вчера от прокуратурата съобщиха, че убитият мъж е многократно осъждан, изтърпявал наказания „лишаване от свобода“, включително за изнасилване.

Валентин Димитров поиска незабавното освобождаване на Мария от ареста или незабавно внасяне на искане за задържането ѝ под стража от страна на прокуратурата. Той обясни, че ученичката е в тежка депресия от случилото и има опасност да посегне на живота си.

Според адвоката, тя е действала в условията на неизбежна отбрана и деянието ѝ не е обществено опасно.

Валентин Димитров заяви, че задържането за 72 часа, според НПК, се прави само в случаите, когато обвинението има намерение да поиска постоянна мярка "задържане под стража”.

В конкретния случай, искането на адвоката се основава на Европейската конвенция за правата на човека, която предвижда процедура за незабавно разглеждане от национален съд на законосъобразността на задържането на граждани или незабавното им освобождаване.

Зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Нейка Тенева, която е и говорител на институцията, съобщи, че не може да коментира действията на прокурор Петко Георгиев, защото повдигнатото на момичето обвинение е по чл. 115 от НК за умишлено убийство и предвижда затвор над 10 години, което дава право на обвинението да поиска най-тежката мярка.

Едва след извършване на множеството експертизи, сред които и психолого-психиатрична на 18-годишното момиче, прокурорът може да потвърди или промени искането за постоянното й задържане.