На съвещание с представители на силовите ведомства Порошенко нарече случилото се "акт на държавен тероризъм от страна на Русия, която той (Вороненков) е трябвало да напусне по политически съображения".

"Това е явният почерк на руските специални служби, който вече нееднократно се проявявал в различни европейски градове", изтъкна Порошенко, цитиран от БТА.

Украинският президент отбеляза също, че Вороненков е бил един от главните свидетели по делото срещу бившия президент Виктор Янукович, обвинен в държавна измяна.

Порошенко свърза убийството и с пожара  в склад за боеприпаси в Харковска област.

"Смятам, че не е случайно, че убийството е извършено в същия ден с диверсията в Балаклея в Харковска област", заяви той.

Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко смята, че убийството на Вороненков е свързано с показанията му по делото срещу бившия украински президент Виктор Янукович.

"Цинично убийство на един от свидетелите по делото за държавна измяна срещу бившия президент Янукович. Посред бял беше застрелян бившият депутат от Държавната дума Денис Вороненков, който предостави на следователите от военната прокуратура изключително важни показания по делото. Но Вороненков не е единственият руски чиновник, който е свидетел", написа Луценко във Фейсбук.

Служител в апарата на украинското президентство заяви, че Порошенко спешно е извикал началника на Службата за сигурност на Украйна Васил Грицак във връзка с убийството на Вороненков.

Началникът на киевската полиция Андрий Кришченко съобщи, че убиецът на Вороненков, който е бил ранен при престрелка, е в болница и е под полицейска охрана.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин е информиран за убийството на Вороненков.

Дмитрий Песков нарече "абсурдни" обвиненията на Киев за руска следа в убийството на Денис Вороненков

Бившият депутат от Държавната дума Иля Пономарьов написа във Фейсбук, че Вороненков е отивал на среща с него.

"Той отиваше на среща с мен. Нямам думи. Охранителят е успял да рани нападателя", съобщи Пономарьов.