Двамата членове на групата, заловена при операция "Килърите" 2, бяха уличени за покушението, извършено миналата година. По-рано те бяха обвинени и за смъртта на президента на "Рилски спортист" Юри Галев, като Туци, който е от Самоков, беше посочен от МВР като поръчител.

Днес адвокатите му поискаха той да бъде освободен под домашен арест, като изказаха опасения за здравословното му състояние. Те представиха документ от самоковската болница, че е с мозъчно заболяване, както и решение на ТЕЛК за 95% инвалидност и 150 лева пенсия.

Адвокатите на Васко Кеца пък представиха пред съда 19 амбулаторни листа, според които той страда от множество заболявания – исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет, имал заседнали куршуми в стомаха и гръдния кош, както и увреждания на очи и бъбреци, в резултат на високото кръвно налягане. Отделно от това, в съдебната зала се появи и бременната в осмия месец Снежанка Кирилова, която носела детето на Костов. Двамата живеели на семейни начала на един общ адрес в Червен бряг.

Пред магистратите Кеца отрече обвиненията и каза: "Не знам за какво става въпрос. Моля да ме пуснете под гаранция, искам да се грижа за съпругата си и бъдещото си дете".
Съдът обаче не уважи искането на защитата и наложи на двамата постоянна мярка "задържане под стража".

Окръжният прокурор Ася Петрова подкрепи обвинението като заяви, че има таен свидел, което се потвърди и от думите на хижаря Райчо Стойнев. Пак според прокурор Петрова, Туци е завел убийците в хижа "Веда" веднага след покушението.

От прокуратурата бяха представени доказателства, че Кеца е бил в Шумен в деня на покушението срещу Румен Рачев и си е тръгнал от града веднага след това. За немалък период от време двамата физически извършители - Филипов и Георгиев, които също са от Червен бряг, са водили телефонни разговори само и единствено с Васил Костов. Непосредствено след убийството те му позвънили, докато той ги чакал в кафене на пл. "Кристал". Според прокуратурата Кеца тръгнал за Варна със собствения си "Мерцедес", а "килърите" – с друга кола. В морската столица тримата били в един и същ хотел, а два дни след това, Костов ги откарал в хижата с другия си автомобил - "БМВ Х5", където останали 2 седмици.
Двамата са в неизвестност оттогава и от полицията смятат, че са били убити, за да не издадат поръчителите.