Информацията бе потвърдена пред Дир.бг от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й, прокурор Белчев е решил да се оттегли, като акт на морална отговорност, след като преди две седмици главният прокурор обяви на пресконференция, че започва проверка срещу четирима прокурори, отказали разследване срещу Стефан Станев, който уби приятелката си Виола Николова в столицата. Обвинителите, които се разследват, са подчинени на районния прокурор на София.

На 23 юни младата жена бе пребита с метален стик, душена и наръгана с нож от Стефан, който подозирал, че тя му е изневерила. Двамата живеели заедно от няколко месеца. След като убил Виола, 29-годишният мъж тръгнал с колата си към морето. По пътя качил стопаджии, които по-късно пребил и ограбил. Ден по-късно Стефан Станев бе задържан в Созопол.

След убийството стана ясно, че бившата съпруга на убиеца неколкократно и без резултат е пускала жалби срещу него в прокуратурата.

"В прокуратурата имало 5 преписки, но само по една имало образувано разследване за закана за убийство. Има и друг случай от 2016 година, когато Станев за пореден път заплашил бившата си жена. А прокуратурата отказала да образува разследване без мотиви", заяви тогава Сотир Цацаров.

Петър Белчев бе избран за ръководител на Софийската районна прокуратура през май 2014 г. Дотогава той бе зам.-районен прокурор.