Съдят прокуратурата, забавила 12 г. присъда за убийство

stat
11:19  |  21 април 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова / обновено преди 15 минути
Прокурори няколко пъти отлагат наказанието срещу полицай заради искания на защитата
Сн.: БТА

Родителите на убит от полицай мъж съдят прокуратурата, защото с действията си е забавила с 12 г. вкарването му в затвора. Те искат 20 000 лв. обезщетение.
Вчера Софийският районен съд започна разглеждането на жалбата, съобщи "Правен свят".

Престъплението, наказанието за което е започнало да се изпълнява 16 години след извършването му, е умишлено убийство. На 4 август 1997 г., при проверка на улицата, Венцислав Сяров е застрелян от цивилния полицай Николай Иванов. Разследването и съдебният процес вървят относително бързо и на 15 май 2001 г. Върховният касационен съд произнася окончателната присъда за Иванов - 16 години затвор при първоначален строг режим.

Той обаче влиза в затвора чак на 5 март 2013 г.  - след цели 12 години. Присъдата обаче така и няма да бъде излежана докрай от убиеца, тъй като през декември миналата година е починал.

"Ние нямаме усещането, че сме получили възмездие за умишленото убийство на сина ни, тъй като признаването на подсъдимия за виновен и определянето на ефективно наказание лишаване от свобода, макар и за справедлив период от 16 години, остана само буква, но не и действително изпълнено. Като пострадали от най-тежкото престъпление против личността, ние получихме правна защита само на теория, но не и на практика", пишат до съда родителите на убития Венцислав - Мария и Слави Сярови.

Те заявяват, че изпитват силно разочарование от работата на правоприлагащите органи и в частност на прокуратурата, която носи отговорността и осъществява контрола върху изпълнението на съдебните актове.

Съдебната сага

Скоро след влизане в сила на присъдата от 16 години затвор на Николай Иванов - на 29 юни 2001 г., столичната полиция го обявява за национално издирване. През декември 2001 г. осъденият подава искане до Софийската градска прокуратура (СГП) за отлагане на наказанието поради психично заболяване. На 7 декември 2001 г. СГП уважава искането и отлага влизането на Иванов в затвора за 6 месеца.

На 6 март 2002 г. осъденият бивш полицай е задържан и приведен в съда, но е освободен заради разпоредено по-рано от прокуратурата отлагане на наказанието.

Следват две нови искания на адвоката на Иванов влизането в сила на присъдата да се отложи с по 6 месеца, които са уважени от СГП.

На 25 юни 2003 г., след изтичането им, Иванов отново е обявен за издирване от полицията. През октомври 2003 г. обаче той пак иска влизането му в затвора да бъде отложено и прилага епикриза от психиатрична клиника с диагноза "афективно разстройство". И прокуратурата отново се съгласява с мотив, че "състоянието на Иванов не позволява ефективно изтърпяване на присъдата".

Този път СГП обаче разпорежда осъденият да се яви на контролен преглед пред лекарската комисия на затвора в София на 20 април 2004 г. Той не само, че не се явява, но и ден по-рано прави ново искане за отлагане на присъдата. Лекарската комисия обаче разглежда случая му по документи и дава заключение, че състоянието му не е пречка за влизането му в затвора.

Въпреки това, това не се случва. Едва на 7 декември 2004 г. СГП издава постановление, с което разпорежда Иванов да бъде арестуван и приведен в Софийския затвор. Тогава - 2 години и половина след окончателната присъда, прокуратурата назначава тройна съдебно-психиатрична експертиза за здравословното му състояние и възможността за изтърпяване на наказанието. Бившият полицай не се явява за провеждането ѝ.

Освен това, изтъкват родителите на убития пред съда, е, че постановлението на прокуратурата за задържане и привеждане на Николай Иванов в затвора е получено в полицията със закъснение от 2 години и половина - чак на 6 март 2007 г.

Едва на 16 март 2009 г. СГП издава европейска заповед за арест на Николай Иванов, а на 6 април същата година МВР го обвява за международно издирване. Той обаче е задържан и вкаран в затвора едва на 5 март 2013 г.

Справка сочи, че за последните две години 821 осъдени са избягали от правосъдието.


Последно в Политика


Бжежински - от емигрант до главен съветник в Белия дом

Също като своя предшественик на поста* Хенри Кисинджър, преселник от Германия, Збигнев Бжежински пристига в страната като емигрант от Европа.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?