Окръжният съд в Кюстендил днес ги призна за виновни, съобщиха от прокуратурата.

47-годишният анестезиолог д-р Николай Карастоянов получи най-тежката присъда - 15 години "лишаване от свобода", като извършител на убийството. 40-годишният му брат Иван и 69-годишният им баща - стоматологът д-р Владимир Карастоянов пък бяха осъдени съответно на 13 и 9 години затвор, като помагачи. Присъдите трябва да бъдат изтърпяни при строг режим. 

Освен това магистратите наложиха на подсъдимите забрана да напускат пределите на страната и парични гаранции в размер на по 5000 лева за всеки.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Убийството бе извършено на 11 март 2014 г. в кафе аперитив "Колата" в Дупница. Владимир Карастоянов и двамата му сина умишлено умъртвили Николай Радев, известен в града с прякора „Отвертката“. Причина за жестоката разправа била краткотрайна връзка между 28-годишния Радев и дъщерята на Николай Карастоянов - Владимира, в резултат на която последвали влошени за дълго време отношения със семейството на младата жена.

Вечерта на инцидента Отвертката и Владимира се срещнали случайно в кафене „Колата“, при което мъжът започнал отново да я обижда. Тя се обадила на баща си с молба да дойде в заведението и да я защити. 

Николай Карастоянов се отзовал на молбата на дъщеря си и тъй като Радев бил известен като ММА спортист, бащата взел със себе си нож с острие около 10-12 см. След първоначални взаимни нападки и обидни думи скандалът между двамата мъже ескалирал, заплахи и закани се отправяли от двете страни. Не след дълго, за да го подкрепят дошли Иван и Владимир Карастоянови, които носели със себе си метален предмет с дължина около 30 см.

Бившият гард на Братя Галеви бил намушкан в коремната област, което довело до масивна кръвозагуба. Радев бил откаран в реанимацията на МБАЛ „Св.Иван Рилски" в Дупница, където вечерта на убийството д-р Николай Карастоянов бил дежурен анестезиолог и единственият реаниматор в онзи момент. 

Въпреки предприетите реанимационни мероприятия от него и колегите му, Николай Радев изпаднал в хеморагичен шок и починал.